Yes we’re in!

Zo ben je nog collega’s bij ReinderKakes en zo is Ingrid 1 van de ontwerpers van het Amsterdam Light Festival! Zij doet dit niet alleen maar in een groep en ik ben supertrots dat zij voor MeerdanSandra een gastblog wil verzorgen om dit hele proces uit leggen.

Gastblog van Ingrid Roos: 1800 kunstenaars uit 93 verschillende landen toonden interesse. Dit leidde tot inzendingen van 500 kunstenaars uit meer dan 45 landen. En ik ben trots …… Apetrots dat wij met ons ontwerp “Welcome to my (home)town ” meedoen aan de Water Colors Tour van het Amsterdam Light Festival 2016/2017!

Wie ben ik?

ingridIngrid Roos, beeldend kunstenaar, ik woon en heb mijn studio in Krommenie, maak minimalistische objecten die veelal een plaats aan de wand krijgen en die gekenmerkt worden door eenvoud en transparantie, balancerend op de grens van kunst en design.  Licht en kleur zijn de voornaamste aandachttrekkers.  Om een indruk te krijgen van mijn werk kijk eens op www.ingridroos.nl

Wie zijn wij ?

Wij zijn Team Lighting Design Academy – afgekort LDA – bestaand uit  lichtontwerpers, kunstenaars, (interieur) architecten en electriciens, allemaal met dezelfde passie: LICHT.

Ken je het Amsterdam Light Festival?

Jaarlijks zet het Amsterdam Light Festival – afgekort ALF – de Amsterdamse binnenstad en de grachten in de schijnwerpers. Tijdens het festival worden er verschillende kunstwerken en lichtsculpturen, van zowel nationale als internationale kunstenaars, door de hele stad getoond. De kunstwerken van het Amsterdam Light Festival zijn langs twee verschillende routes geplaatst. Een vaar- en een wandelroute. Let op! Beide routes hebben verschillende openingsdata en openingstijden. Voor info kijk op www.amsterdamlightfestival.nl

ingrid1

Wat is Lichtkunst eigenlijk?

Een definitie van lichtkunst lijkt eenvoudig: kunst van of met licht. De verschillende verschijningsvormen zijn eindeloos. Kunst met daglicht of met kunstlicht, licht in de openbare ruimte, een statisch beeld of een veranderlijke verschijning. In de loop der jaren is de ontwikkeling van lichtkunst hand in hand gegaan met de technische mogelijkheden. Lichtkunstenaars uit de jaren 60 van de vorige eeuw: Robert Irwin, Dan Flavin en mijn favoriet: James Turell. De bekendste lichtkunstenaar c.q. designer van nu – uit Nederland –  Daan van Roosegaarde. Hij maakt momenteel prachtig werk voor op de Afsluitdijk.

Hoe is dit avontuur begonnen…

Begin van dit jaar had de LDA een oproep onder zijn studenten: wie wil deelnemen aan het projectteam voor het Amsterdam Light Festival. Geen moment heb ik, als oud-student, getwijfeld, direct mijn ” sollicitatie ” opgesteld en verzonden. Nog geen week later hadden we met 14 man onze eerste bijeenkomst want er was werk aan de winkel.

De OPEN CALL, zoals dat heet, gaf aan dat er dit jaar 2 thema’s waren voor deze editie van het ALF: A view on Amsterdam voor de Water Colors Tour (vaarroute) en Biomimicry – ja een lastige – voor de Illuminade (wandelroute).

En dan….

14 mensen met evenzoveel ideeën. Uiteindelijk hebben we 4 ideeën uitgewerkt – 2 voor de vaarroute en 2 voor de wandelroute –  en ingezonden volgens de gestelde eisen.  Na weken “nagelbijten“ goed nieuws ……..  1 ontwerp is door: Welcome to my (home) town. Het is amper uit te leggen hoe gaaf dit is. De rollercoaster  genaamd “Amsterdam Light Festival”  is gestart met als doel:

1 december het LICHT aan!

…… een kick-off presentatie  in het Engels, tekeningen maken voor de vergunning van de gemeente Amsterdam, windberekeningen, de diepte van de gracht meten, overleg met de technische dienst van het ALF, planningen maken, teksten en foto’s aanleveren voor het Lightbook, onze site www.welcometomyhometown.nl maken, netwerkborrels, werving sponsoren, merchandise opzetten, voorbereiden Meet the Artist-bijeenkomst, persberichten schrijven, presentaties doen en dan moet het spannendste nog komen: het opbouwen en het werk plaatsen – letterlijk – IN de Herengracht, voor de deur van de Burgemeester nota bene.

Ons kunstwerk “Welcome to my home town” bestaat uit 5 elementen; ieder bestaand uit een groot frame boven water (4 meter) voorzien van ruim 35 meter ledlijnen. Het lijkt een 3D vorm, maar is stiekem een 2D plaatje. Op bovenstaand filmpje is dit goed te zien. Maar wist je dat er ook onder water een frame gemonteerd moet worden van 4 x 4 meter! Dit frame zal door ons team dus straks geplaatst worden in het koude water…. Hebben jullie al medelijden met ons?

1 december is de officiële opening en beleef ik de eerste Water Colors Tour wetend dat er voor mij nog vele zullen volgen met familie, vrienden, relaties, gecombineerd met heerlijk uit eten….. of een leuk kroegje. Het is aan te raden!

Ingrid Roos

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: