Flammkuchen

Dit recept kreeg ik doorgestuurd van mijn trouwe lezer Kees Mateijsen. Het is flammkuchen, een specialiteit uit de Elzas, het wordt ook wel tarte flambée genoemd. Tot de opkomst van de pizza in de jaren 60 was de tarte flambée een gerecht dat vooral op het platteland werd bereid. Daar werd de tarte flambée vaak gebruikt om de hitte van een houtgestookte oven te testen. Het gerecht ontleent zijn naam aan deze methode van bakken. 

Ingrediënten:

  • 1 rol pizzadeeg (of maak zelf pizzadeeg, zie onderaan dit recept)
  • 2 uien
  • magere spekreepjes of spekblokjes 150 gram
  • crème fraîche 125 gram
  • verse Roomkaas met knoflook en kruiden 125 gram
  • cherrytomaatjes 200 gram
  • geraspte Parmezaanse kaas 200 gram
  • vers gemalen peper
  • Italiaanse kruiden

Bereiding:

Oven voorverwarmen op 210º.

Rol het pizzadeeg uit op een bakplaat met bakpapier.

Snij de uien in dunne ringen en bak ze goudbruin in wat boter. Bak de spekje ook wat aan in de koekenpan.

Meng de crème fraîche door de roomkaas breng het mengsel verder op smaak met vers gemalen peper.

Verdeel het romige mengsel over de deeglap. Daarna de gebakken uien en spekjes.

Halveer de cherrytomaatjes en verdeel deze ook over de deeglap. De Parmezaanse kaas en Italiaanse kruiden erover.

Bak de flammkuchen in het midden van de oven in 18-20 minuten gaar.

Smakelijk eten!

Lekker recept Kees, dank je wel 🙂

Hoe maak je zelf pizzadeeg:

  • 350 g bloem
  • italiaans-pizzadeeg7 g gedroogte gist
  • 1 tl suiker
  • 1 tl zout
  • 250 ml warm water
  • Roer bloem met gist en suiker met een garde door elkaar.
  • Voeg het water en zout toe.
  • Kneed het tot een soepel deeg.
  • Laat circa 10 minuten rusten.
  • Dit is genoeg deeg voor 2 normale pizza’s

2 Comments on Flammkuchen

  1. Ziet er lekker uit, ga het zeker maken! Dankjewel!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*