Gevangen wind – Janine van der Hulst-Veerman + winactie (afgelopen)

Via uitgeverij Lieve Hart kregen Coenraad en ik het verzoek om Gevangen Wind, een historische roman, te recenseren. Het is een genre wat buiten mijn comfortzone ligt maar je bent een “boekenvreter” of niet natuurlijk 🙂 Gevangen Wind is het vervolg op de historische roman Lieve Hart! Beide romans zijn in deze uitgave gebundeld.

Janine van der Hulst-Veerman verdiepte zich in het leven van vissers en venters aan het begin van de 20e eeuw. Zij debuteerde eind 2013 met de historische roman Lieve Hart! Voor het vervolg van Lieve Hart!, Gevangen Wind en voor het Nawoord Kaas en Duitse Kruiers, kreeg zij toegang tot familiearchieven en -verhalen van kaasgroothandel Visser Kaas. Beide romans bevatten historische feiten aangevuld met fictie.  
gevangenwind1
Lieve Hart! verhaalt over de jonge creatieve Marrie in het begin van de 20e eeuw. Zij leeft een armoedig bestaan in het vissersdorp Huizen en wordt verliefd op Lammert de vissersknecht. Marries moeder waarschuwt Marrie voor Lammert. Zal Marrie naar moeder luisteren?

In Gevangen Wind verlaat Marrie Huizen om elders een bestaan op te bouwen. Zou ze kunnen wennen aan de andere omgeving, gewoonten en gebruiken?

Recensie Sandra:

Vanaf de eerste bladzijde werd ik het verhaal ingezogen. Schrijfster van der Hulst-Veerman heeft het vermogen om historische aspecten om te zetten in een warm en geloofwaardig verhaal. Zij vertelt over de armoede waarin de vissers uit die tijd leefden en ik “zag” het als een soort van film in mijn hoofd voorbij komen. Bijzonder interessant vond ik om te lezen hoe men destijds om ging met verlies, hoe men aan de man kwam, hoe de hechte gemeenschap met elkaar om ging (en dat was echt niet altijd even aardig!) en hoe Marrie zich letterlijk en figuurlijk het hoofd boven water hield. Ik voelde mij tijdens het lezen van het boek zeer begaan met de levensloop van Marrie. De historische aspecten geven dit verhaal nog meer cachet en maakte het voor mij nog interessanter om te lezen. Kortom een pareltje in zijn soort!

profielfoto4**** door recensent Sandra Raino

 

 

Recensie Coenraad:

“Gevangen wind” is het vervolg op “Lieve hart”, waarin we Marrie leerden kennen als een jong meisje dat opgroeide in Huizen, een vissersdorp aan het begin van de twintigste eeuw. Ze had een hard en armoedig bestaan en dit werd erger toen haar vader door het ijs zakte en verdronk. Marrie werd verliefd op de vissersjongen, Lammert, terwijl haar  moeder haar voor deze jongen waarschuwde.

In “Gevangen wind” gaat het verhaal verder, Marrie is ouder en rijper geworden door wat ze heeft meegemaakt. Dit zorgt ervoor dat ze een sterke vrouw is die haar mannetje staat in die mannenwereld. Ze besluiten hun geluk te beproeven op een boerderij in Friesland. Het leven op de boerderij is totaal anders dan wat ze in het vissersdorp gewend waren. Marrie doet enorm haar best, maar het valt haar heel zwaar. Het kaasmaken mislukt volledig en daar komt nog bovenop dat ze haar familie erg mist. Lammert ziet in dat ze niet gelukkig is en het doet hen besluiten terug te keren naar Huizen te keren.

De cover geeft goed weer in welke tijd dit verhaal zich afspeelt en de auteur heeft zich goed verdiept hoe het leven destijds moet zijn geweest. De groei van de personages in het verhaal maakt dat het boeiend blijft en je meeleeft met het wel en wee van Marrie en Lammert. Doordat je als in een teletijdmachine terug in de tijd gaat, besef je goed hoe zwaar het leven toen was.

Historie, romantiek, roddel, tegenslag, goedheid en tevredenheid worden op een mooie manier beschreven. Dit zorgt ervoor dat je levensechte impressies krijgt. De natuurlijke, vlotte manier van schrijven leest makkelijk weg en voor je het weet ben je aan het eind van het boek gekomen waarin nog ruimte voor een vervolg zit.

3*** doocoenraad1r recensent Coenraad de Kat

Auteur: Janine van der Hulst-Veerman – Uitgeverij: Lieve Hart – 229 pagina’s – Verschenen: oktober 2016 – ISBN: 9789082480313

Winactie:

Het is bijzonder leuk (bedankt!) dat uitgeverij Lieve Hart een exemplaar van dit boek beschikbaar stelt om te verloten onder de lezers van MeerdanSandra! Hoe doe je mee? Vertel eens? Waarom ben jij zo’n grote boekenwurm? Laat je reactie onder deze recensie achter en wie weet ben jij wel de winnaar van deze prachtig geschreven historische roman ♥ en kun je deze straks lekker lezen bij de kerstboom! Deze actie duurt t/m 16 december 2016. Uiteraard heb je mijn facebookpagina toch al geliked? Toch? 😉

Gefeliciteerd Heleen van der Veld, jij wint deze mooie historische roman. Heel veel leesplezier toegewenst!

27 Comments on Gevangen wind – Janine van der Hulst-Veerman + winactie (afgelopen)

 1. Zou graag dit boek willen lezen

 2. saskia wagemaker // 6 december 2016 at 10:23 // Beantwoorden

  Graag maak ik kans op het winnen van dit historische verhaal.

 3. Mooie recensie Sandra en Coenraad! Heel graag maak ik kans op deze historische roman. Zeker na het lezen van jullie duorecensie. Waarom ik zo’n grote boekenwurm ben? Ach wat zal ik hier op zeggen…de stapel nog te lezen boeken kan niet groot genoeg zijn. Er zijn zo vreselijk veel boeken die ik nog graag wil lezen. En ook buiten mijn comfortzone is een uitdaging. In de boekwinkel moet ik mijzelf bedwingen. Dus ja….een echte boekenwurm? Denk van wel.

 4. Ik hou erg van boeken waarin je kunt verdwijnen in de tijd en zo een kijkje neemt in een andere wereld en met name hoe die voor vrouwen is geweest vind ik reuze interessant. Daarom doe ik graag mee aan de winactie.

 5. Groot fan van historische romans dus doe graag mee! Ken deel 1 niet maar komt op mijn. Lijstje!

 6. ik doe grag meer (hoop dat dit ook naar italie gestuurd kan) lees super graag historische romans, vooral zou ik graag meer willen lezen/weten over nederland

 7. Ik ben een enorme boekenwurm en zou deze graag lezen. Geen boekhandel kan ik voorbij lopen zonder daar te snuffelen. Zeg maar leesverslaafd ;-)Dus ik loot graag mee.

 8. Ik ben een rasechte boekenworm vanaf het eerste moment dat ik kon lezen. Een boek geeft mij rust en laat mij alles om mij heen even vergeten, wat vaak heel erg nodig is.

  Liefs, Elsa.

 9. Goede recensies! Daardoor weet ik dat dit wel mijn genre gaat zijn. Ik lees graag, word graag in boeken gezogen, vind het fijn als daarin ook nog iets te leren valt en geef het daarna weer door aan mijn moeder (die met haar 80 jr alleen voor anderen iets doet, maar nooit iets voor zichzelf koopt) die hier ook enorm van gaat genieten (maar pas nadat ik er van heb genoten!)!

 10. Loot heel graag mee. Zoveel goeds over dit boek gelezen dat ik. U heel nieuwsgierig ben geworden.

 11. Ik ben een fanatieke thriller lezer maar een uitstapje naar een goede historische roman op z’n tijd is leuk. Jullie recensie nodigt uit om het boek te lezen. Ik heb helemaal niets meer om te lezen……behalve mijn stapel ongelezen thrillers…dus voor de broodnodige variatie loot ik graag mee.

 12. Klaeinda Cammeraat // 7 december 2016 at 16:56 // Beantwoorden

  Na de recensie gelezen te hebben is mijn interesse nog meer gegroeit, ik maak graag een kans!

 13. het lijkt een heel interessant boek om te lezen. Ik loot graag mee.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: