Wakker worden!

Blog van Natasja: Met de decembermaand achter ons -en de goede voornemens vaak dito-, draait het jaarwiel richting februari. Veel mensen hebben nog moeite met deze maand; alsof het nog weken duurt voor de lente begint en de dagen zichtbaar gaan lengen. Het kan ook nog flink koud zijn natuurlijk en men is toe aan meer licht en warmte. Maar juist in februari is er veel gaande in onze innerlijke wereld. Een periode van zuivering breekt aan. De belofte aan zon en het langzaamaan wakker worden van de natuur.

Februari werd door de Romeinen aangemerkt als reinigingsmaand. Zij vierden in deze maand hun Lupercalia, reinings- en vruchtbaarheidsfeesten ter ere van de wolfsgod Lupercus. Rond 2 februari vieren wij Imbolc of ‘zaaifeest’. Imbolc is de keltische naam voor het eerste lentefeest en betekent “in de buik”. Het verwijst naar Gaia, moeder aarde die zwanger is van de lente. Het nieuwe leven wat ontstaat in haar schoot, is ontroerend mooi en vertaald zich in alle wondertjes aan nieuw leven die je om je heen ziet wanneer de wereld wakker wordt. De eerste sneeuwklokjes, krokusjes en narcissen laten ons zien dat er onder in de grond, in de buik van moeder aarde veel moois is ontstaan in de donkerte van de winter.

Altijd als deze tijd aanbreekt denk ik aan het verhaal van de wortelkindertjes en zoek ik tussen onze prentenboeken op zolder naar dit verhaal. Onze dochter krijgt er geen genoeg van (“kijk mam, zo schattiggggg…”) en ook wij als volwassenen kunnen dit verhaal goed gebruiken voor een stuk bewustwording van deze tijd. Ken jij het verhaal van de Wortelkindertjes? Nog niet? Onder de aarde, diep in de grond, tussen de wortels van de bomen, slapen de wortelkindertjes. De hele winter lang. Ze merken niets van de harde wind, van de koude sneeuw of de felle hagelbuien. Ze slapen rustig in hun warme holletjes en ze dromen van het zonlicht waarin ze de vorige zomer hadden gespeeld. Wat zijn dat heerlijke dromen! Als de winter eindelijk voorbij is en de lentezon de sneeuw laat smelten komt Moeder Aarde met haar lichtje om de kleintjes te wekken. “Opstaan kinderen, wakker worden. Nu hebben jullie genoeg geslapen! Aan het werk, het wordt Lente. Ik heb scharen, naalden, garen en lapjes bij me waarmee jullie nieuwe kleren kunnen maken. Word wakker!” roept ze. “En als jullie allemaal klaar zijn, zal ik met mijn sleutels de poort naar de aarde open doen.” De wortelkindertjes gapen eens, rekken zich uit en springen dan vrolijk overeind. Hoera, het wordt Lente! …de rest van het verhaal kun je overal op internet vinden: “de Wortelkindertjes”.

Ga komende maand ook lekker naar buiten, net als de wortelkindertjes. Zuiver jezelf van de winter, laat de nog frisse wind door je haren waaien en wees je bij iedere adem bewust van dit hele nieuwe mooie jaar dat voor je ligt. Kijk om je heen in de natuur en zie wat tevoorschijn komt. Laat ideeën en plannen tot je komen en bereid je met kleine stapjes voor op de uitvoering er van. Zuiver ook je huis (jaja, vandaar de ‘voorjaarsschoonmaak’; heel natuurlijk dus geef er maar aan toe) en voeg in plaats van schoonmaakmiddel paar takjes rozemarijn en basilicum toe aan je emmertje (heet) sopwater. Even laten afkoelen, takjes eruit vissen en geniet ook van het zuiveren van jouw luchtwegen!

Misschien vind je het leuk om een mooie plek in je woonkamer te wijden aan dit moment in het seizoen. Gebruik de kleur van zuivering: wit. Denk aan witte kaarsen of witte bloemen. Schrijf je plannen eens op kleine witte papiertjes, maak daar propjes van en stop ze in een glazen potje. Vul die met verse aarde en doe er een handje zaad bij van mooie geurende bloemen. Wanneer je gaat zaaien, zeg je hardop; ik wil deze plannen zaaien om in de zomer de bloemen te mogen plukken. Vul het potje af met aarde en geef het water. Plaats het op een warme plek in je vensterbank. Je zult zien dat je plannen gaan groeien in intentie. Wedden dat je je met bovenstaande ritueel… eh handeling een stuk beter voelt in februari?

Blessings, Natasja

website_header

Voor meer informatie, inzicht of advies kun je bij mij terecht! www.navonne.nl

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: