Een charismatisch defect – Eva Kelder

“Een Charismatisch Defect” van Eva Kelder heeft een foto aan de voorkant die helemaal past in het tijdsbeeld waarin wordt geschreven namelijk de jaren 60. Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik het zelf niet zo snel zou oppakken in de boekhandel met deze voorkant. Het boek daarentegen heeft mij verrast en mij een paar fijne leesavonden opgeleverd. Waar gaat het over?

Wanneer de charismatische Blake Chesterfield het onstuimige Amsterdam van eind jaren zestig komt binnenvallen, zal niets meer hetzelfde zijn. Hij wil de wereld verbeteren, tot elke prijs. Het biedt April een ontsnapping uit haar tot dan toe burgerlijke, oerHollandse bestaan. Blakes aantrekkingskracht is groot, hij heeft algauw een schare volgers. Als de commune een aanslag beraamt op ‘het gezicht van het kapitalisme’ wordt April voor een morele keuze gesteld: welk kwaad moet bestreden worden, dat van binnen of van buiten? Decennia later, als een oude bekende haar zorgvuldig afgeschermde leven binnendringt, wordt April geconfronteerd met ongewenste herinneringen. Hoe kom je in het reine met een verleden dat nooit helemaal het jouwe is geweest?

Recensie:

Eind jaren 60, Anneke telt in het gezin waarin zij opgroeit niet echt mee. Zij wil meer van het leven en schudt haar ouderlijk huis en al zijn beperkingen van zich af en komt in contact met de charismatische Blake. Blake, gevlucht uit Amerika waar hij als donkere man niet wordt geaccepteerd en zijn kansen voor de toekomst nul zijn, heeft heel uitgesproken ideeën. Anneke (zij heet later April) valt als een blok voor Blake en laat zich meedobberen met zijn wilde leven. Schrijfster Eva Kelder heeft met haar bloemrijke manier van schrijven een roman neergezet die je meezuigt in het gedachtegoed van de jaren 60 en specifiek in die van April en Blake. De worsteling van April die Blake al snel doorziet maar ook niet terug kan en wil naar haar benauwende ouderlijk huis. Kelder neemt je aan de hand mee naar door het leven van April, de vraag is: wat heeft de drang naar vrijheid April aan het einde van het boek nu werkelijk opgeleverd?

profielfoto4**** door recensent Sandra Raino

Auteur: Eva Kelder – Uitgeverij: J.M. Meulenhoff  – 256 pagina’s – Verschenen: februari 2017 – ISBN: 9789029091145

2 Comments on Een charismatisch defect – Eva Kelder

  1. Dank je wel voor je mooie recensie over mijn nieuwe roman, Sandra!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: