Eet en drinkt hij wel?

Antonio drinkt heel graag blauwe Wicky’s en eet na het eten chocoladevla. Kom niet aan met een ander pakje drinken en koop geen pak gele vla want dat eet/drinkt hij pertinent niet. Lastig? Zolang de supermarktschappen gewoon gevuld zijn niet, maar als er even niets anders is dan wordt het vervelend. Zelfs chocoladevla van een ander merk komt er niet in! Zomaar een klein voorbeeld van zijn eetgedrag, gelukkig gaat hij nu hij wat ouder wordt steeds meer proberen en soms verrast hij mij zelfs. Hij heeft jarenlang kaas op brood gehad, altijd jong belegen van het huismerk van onze Appie. Op een dag kwam hij thuis en zei hij: “misschien moet ik maar eens wat anders op brood”. Geen idee wat de aanleiding was maar sindsdien mag hij graag wat verschillende vleeswaren proberen.

Als een uit de kluiten gewassen moederspreeuw hou ik hem met argusogen in de gaten want het eten en drinken is sowieso een punt van aandacht. Als ik hem niets aanbiedt dan eet en drinkt hij de hele dag niets. Ook een dingetje… hij heeft nu ongeveer het formaat van een volwassen man (1,90 meter) en ik heb diverse malen gevraagd of hij een broodje meer mee wil naar school dan de 2 broodjes die hij nu mee neemt. Met gods gratie kreeg ik er eentje bij in zijn broodtrommel. En dan is het fingers crossed dat hij zichzelf de tijd gunt om zijn hele broodtrommel leeg te eten. Vorig jaar maakte hij vaak alvast zijn huiswerk in de les en de aansluitende pauze. Hierdoor vergat hij vaak te eten en kreeg ik regelmatig een gevulde broodtrommel thuis. Ook de pakjes Wicky verzamelde hij in zijn voorvak van zijn tas, maar sinds hij een blaasontsteking heeft gehad (door het slechte drinken) is hij daar, gelukkig, wat fanatieker in geworden.

Als ik aan het werk ben en de kinderen thuis zijn door vakantie dan krijgen zijn zussen de instructie: hou je broer in de gaten met eten. Anders zou het zomaar kunnen zijn dat hij zijn bed uitrolt, zich aankleedt en weer naar zijn kamer gaat. En mocht hij een keertje alleen thuis zijn, wat natuurlijk helemaal niet zo heel raar is voor een jongen van 14, dan zetten we zijn alarm aan op zijn telefoon of activeren het kookwekkertje.

Wat gebeurt er als hij niet of te laat eet? Buiten het feit om dat hij niet erg dik is en ook niet wordt op deze manier, dan trekt hij bleek weg en raakt enorm geïrriteerd of soms zelfs over zijn toeren. Wij hebben zijn eetpatroon gelukkig aardig onder controle, hij herkent momenteel zelfs een soort van hongergevoel! “Dat doet toch een soort van pijn in je buik mam?”… Inderdaad, en daar ben ik dan blij mee…

Liefs Sandra

Deze blog gaat over onze zoon Antonio (2003), hij “heeft” een vorm van autisme en ADHD. Hierdoor gaan de dingen net iets anders als “normaal”.

Mama Vita is een Stichting die is ontstaan in 2010 als een plek voor moeders van kinderen met autisme om lief en leed met elkaar te delen. Een club moeders die snappen wat je doormaakt, waar je van kunt leren en waarmee je samen op kunt komen voor je kind. Het ultieme doel is om moeders in hun kracht te zetten en te houden. Zelf ben ik sinds maart 2016 regiomoeder in de regio Zaanstreek, klik hier voor de Facebookpagina van onze regio.

Klik hier om naar de landelijke pagina van deze mooie Stichting te gaan voor meer informatie.

6 Comments on Eet en drinkt hij wel?

  1. Heerlijk eerlijk en zeer herkenbaar…

  2. Mooi en natuurlijk let je op hem, fantastische mama, ouders en zo herkenbaar (werkte in speciaal onderwijs).

  3. Henriette Esselink // 12 oktober 2017 at 17:09 // Beantwoorden

    Ja herkenbaar en zoon benoemd ook dat hij meestal geen dorst en honger voelt. Hij heeft wel een weegschaal, want wil niet te dun zijn.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: