Meer over Aaltje van Zweden + actie (afgelopen)

Ook ik ben een moeder van een kind met autisme en daarom was ik extra benieuwd naar het boek “Om wie je bent” van Aaltje van Zweden. Na mijn recensie (klik hier) eerder deze maand heb ik heel veel leuke en mooie reacties gehad en daarom heb ik, eigenlijk heel brutaal, Aaltje een berichtje gestuurd of zij wat vragen wil beantwoorden. Op het moment dat ik dacht dat zij niet meer zou reageren (en logisch vond ik eigenlijk ook, zij staat in grote bladen en zit in t.v.-programma’s waar menigeen alleen van kan dromen…) reageerde Aaltje heel lief en behulpzaam. Als ik haar na het lezen van haar boek al niet in mijn hart had gesloten dan was het moment zeker nu gekomen ♥ met een lieve groet uit Chicago heeft zij onderstaande vragen beantwoord!

Voor diegene die jou nog niet kennen: wie is Aaltje van Zweden?

Ik ben 54 jaar geleden geboren in Port-au-Prince op Haïti, opgegroeid in Amstelveen en heb in Amsterdam aan de Academie voor Beeldende Vorming gestudeerd. In 1984 ben ik getrouwd met dirigent Jaap van Zweden, samen hebben wij vier kinderen – Anna Sophia, Daniel, Benjamin, Alexander en twee kleinkinderen. Benjamin heeft autisme en een verstandelijke beperking. In 1997 hebben wij Stichting Papageno opgericht (www.papageno.nl)

Waarom heb je “Om wie je bent” geschreven?

Toen Benjamin 27 jaar geleden geboren werd brak er al snel een slopende periode van ontelbare tests en sombere prognoses aan. Het was het begin van een jarenlange zoektocht naar de meest uiteenlopende behandelmethodes. Die zoektocht heeft ons een keur aan inzichten geboden. Die inzichten en ervaringen hebben wij altijd gedeeld met lotgenoten en andere betrokkenen.

Een kind met een handicap opvoeden is zwaar en regelmatig vroeg ik mezelf af waar ik de moed en de kracht vandaan moest halen. Wij begeleidden Benjamin thuis zonder de ondersteuning van deskundigen en het leek mij daarom goed dat proces vast te leggen. Toen al speelde ik met de gedachte er ooit een boek over te schrijven. Enkele jaren geleden ben ik alle oude boeken en schriften over Benjamin weer tevoorschijn gaan halen en ben serieus met schrijven begonnen. Het ging mij er om de betekenis voor de omgeving van een kind met een beperking over te brengen want Benjamin is voor ons een enorme inspiratie geweest om het beste uit onszelf te halen en heeft hij ons geleerd het leven te accepteren zoals het is.

Hoe is “Om wie je bent” tot stand gekomen, vond je het niet lastig om jezelf in het boek “bloot” te geven?

Mijn jeugd werd getekend door een alcoholistische, gewelddadige vader. Tijdens het schrijven realiseerde ik mij pas hoe groot de rol van Benjamin is geweest om alle narigheid, angst en verdriet van vroeger achter me te laten. Mijn ontwikkeling en die van Benjamin bleken achteraf gezien parallel te lopen. Ik kon mijn jeugd dus niet onbenoemd laten het heeft een functie én een doel: meer aandacht genereren voor de verwoestende gevolgen van alcohol op de gezinsomgeving.

Hoe zijn de reacties uit je naaste omgeving en heeft Benjamin weet van het feit dat jij een boek hebt geschreven?

Ik zag behoorlijk op tegen de reacties uit mijn naaste omgeving maar die zijn gelukkig bemoedigend. Ook van wildvreemde mensen heb ik hele mooie en ontroerende reacties mogen ontvangen.

Benjamin weet van het boek, ik heb het met hem besproken en hij vindt het op zijn eigen manier prima. Ik denk dat hij het ook heel normaal vindt, hij ziet immers zijn vader ook regelmatig in de kanten en op televisie.

Heb je nog een tip/goede raad voor een moeder met een kind met autisme?

Zoek naar professionals die met je mee meedenken en waarmee je samen op zoek gaat naar wat voor jouw unieke situatie nodig is. En denk vooral aan jezelf, want als het met jou niet goed gaat, gaat het met je kind ook niet goed. Durf dan ook om hulp te vragen.

En dan nu, even een snel rondje kort door de bocht 🙂

Favoriete muziek? Zoveel… maar altijd Bach en Mozart.

Favoriete boek? Laatst gelezen, The Glass Castle van Jeannette Walls.

Favoriete vakantieland? Zwitserland in zomer en winter.

Favoriete gerecht? Oesters, bruine boterham met oude kaas en mosterd.

Bijna niemand weet dat… ik verlegen ben

Wat wilde je vroeger worden? Kunstenaar

Wat is je grootste droom? Het realiseren van de Toverfluit, een expertisecentrum voor vroegherkenning en begeleiding voor jonge kinderen met ontwikkelingsproblemen.

Ik word blij van? Als mijn kinderen gelukkig zijn.

Guilty pleasure: Country & western muziek.

Favoriete quote? Hoop doet leven !

Bedankt Aaltje, voor je openhartigheid!

Wil jij het boek “Om wie je bent” van Aaltje van Zweden winnen? MeerdanSandra mag 2 exemplaren van dit boek verloten!

Wat moet je hier voor doen? Like de Facebookpagina van MeerdanSandra (wordt gecheckt, ja echt, mocht je geen Facebook hebben, vermeld dit dan in de reactie) en laat een reactie hieronder achter op de vraag: Wat is de reden waarom jij dit boek zou willen winnen?

Bij het invullen van je mailadres wordt je automatisch lid van de nieuwsbrief van MeerdanSandra, je kunt dit te allen tijde weer opzeggen. Deze actie duurt t/m 5 januari 2018, daarna krijgt de winnaar persoonlijk bericht (dus laat een geldig mailadres achter!) en zal op Facebook worden vermeld.

Gefeliciteerd Susanne Fisser en Henriette Esselink, jullie zijn de winnaars van “Om wie je bent” van Aaltje van Zweden!

15 Comments on Meer over Aaltje van Zweden + actie (afgelopen)

 1. Waarom ik dit boek graag zou willen winnen, ik ben er sinds kort achter dat ik een vorm van ASS heb, ik ben dus heel benieuwd of ik herkenning zie in het boek.

 2. Hallo Sandra, ik zou het boek graag willen winnen, omdat ik grote bewondering heb voor de manier waarop Aaltje in het leven staat en is blijven zoeken naar mogelijkheden om het beste uit Benjamin te halen.

  Fijne Kerstdagen gewenst!

  Met hartelijke groet,

  Elsbeth

 3. Christien Heinen // 25 december 2017 at 10:12 // Beantwoorden

  Ik zou dit boek graag willen lezen, omdat het me ten eerste een mooi boek lijkt en omdat ik zelf een vorm van autisme heb en ik dus benieuwd ben of ik dingen sla herkennen.

 4. Ben erg benieuwd naar dit boek

 5. Doordat we in omze directe omgeving ook te maken hebben met autisme dragen we Aaltje en Jaap van Zweden een warm hart toe. We zijn onlangs wezen lunchen in het Papageno huis en hebben met eigen ogen kunnen zien wat een sfeer, gezelligheid en rust er heerst en de kinderen volkomen op hun gemak zijn! We komen graag weer terug. Het boek van Aaltje staat hoog op mijn lijstje en ik doe graag mee want daar kan ik weer hoop, inspiratie en energie uit putten!

 6. Anbette overvoorde // 25 december 2017 at 22:31 // Beantwoorden

  Bi, wat leuk. Ik doe graag mee. Om de paralellen te ontdekken mbt adhd. 2 van mijn huisgenoten hebben hiermee te doen. En dit ligt in hetzelfde spectrum. En dus.. Ligt het er soms naast. En mogelijl steek ik er veel van op.
  Grrss Annette

 7. Het lijkt mij een bijzonder boek, Aaltje heeft de zorg voor 4 kinderen en een man die de hele wereld over reist en toch lukt het ze om, speciaal in het belang van Benjamin, thuis rust en regelmaat te creëren zodat Benjamin op zijn manier zich het beste ontwikkelt en groeit. Ik denk dat Jaap en Aaltje het voorbeeld zijn om autisme op de kaart te zetten en veel mensen tegenwoordig nu pas herkennen dat ze een vorm van autisme hebben!

 8. Ik ben ook een moeder met een autistisch kind en als je in buitenland woont is het nog moeilijker.

 9. Ik zou dit boek graag winnen om te lezen en te leren van onderdelen van de zoektocht van Aaltje en haar gezin. Want autisme raakt ook ons hele gezin. Op dit moment woont 2 kind (hopelijk tijdelijk) niet thuis en samen met hulpverleners zoeken we naar de juiste ondersteuning en begeleiding en woonplek. 1 plek waar ze altijd woont is in ons hart. En daar woont Aaltjes zoon duidelijk ook.

 10. Ik zou dit boek graag willen winnen omdat ik mensen ken die autisme en ben heel benieuwd of ik er iets in herken en wat voor impact dat heeft op de rest van het gezin.

 11. Hm genoeg redenen om het boek te willen winnen 🙂 Het lijkt mij gewoon een tof boek! Een betere kan ik niet verzinnen 😉

 12. Vera Van Den Eynde // 2 januari 2018 at 08:05 // Beantwoorden

  Ik zou dit boek graag winnen omdat ik mensen in mijn vriendenkring heb die ass hebben en ik er meer wil over weten. Het is hetzelfde met dat ik mfs en meer over wil weten.

 13. Anita te Gussinklo // 2 januari 2018 at 20:04 // Beantwoorden

  Ook ik heb in mijn naaste omgeving te maken met autisme en ben benieuwd naar dit boek.

 14. Henriette Esselink // 3 januari 2018 at 21:16 // Beantwoorden

  zou m ook graag willen lezen, sommige dingen zijn nu al herkenbaar, ook het verwerken en relativeren van dingen uit je eigen jeugd. Als ik hem uit heb, geef ik hem weer door aan anderen.

 15. Ook in mijn gezin een vorm van autisme, wat zijn er eigenlijk veel gezinnen met een kind of volwassene met autisme. Ik heb Aaltje ook op tv gezien en na jouw recensie en interview nog nieuwsgieriger geworden naar het boek. Graag maak ik kans op dit boek en om het ook te recenseren, hopelijk dat veel mensen het gaan lezen.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: