Palingsoep met peterselie en spekjes

Bij ons thuis zijn ze allemaal gek van paling en toen ik dit recept bij Hanneke van Culinea op haar site zag staan moest ik deze natuurlijk met jullie delen! Het is een heerlijke kruidige lichtgebonden soep en de spekjes geven een extra smaak eraan. Je bent er wel even mee bezig, maar dan heb je ook wat! Serveer de soep in een kom of als amuse in kleine glaasjes.

Vraag je visboer de paling schoon te maken en het vel te verwijderen en eventueel in stukken te snijden, dan hoef je dat zelf thuis niet meer te doen.

Ingrediënten:

  • 500 gr verse paling
  • 2 ltr visbouillon
  • 2 uien, gesneden
  • 5 peterseliestengels
  • 2 takjes tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 takje salie
  • 6 jeneverbessen
  • peper en zout
  • 40 gr boter
  • 60 gr bloem
  • 100 ml slagroom
  • 80 gr magere spekreepjes
  • 1/2 citroen, sap ervan

Bereiding:

Snijd de paling in drie stukken. Verhit de bouillon en witte wijn in een grote pan. Voeg hierin de ui, peterselie, tijm, laurierblaadjes, salie, en jeneverbessen. Leg een deksel op de pan en laat 20 minuten zachtjes koken op laag vuur

Voeg dan de palingstukken toe aan de bouillon en laat nog een keer 20 minuten heel zachtjes koken. Giet de bouillon door een zeef in een andere pan en haal dan de palingstukjes eruit.

Haal het palingvlees van de graten (dit is even een klusje) en snijd eventueel in kleinere stukjes

Smelt de boter in een pan en voeg de bloem erbij. Laat op laag vuur ongeveer – al roerend met een garde – 1 minuut pruttelen. Giet nu vier soeplepels van de bouillon toe aan de roux en meng dit goed. Het moet een mooie glad mengsel worden.

Voeg nu de rest van de bouillon en de slagroom toe en meng dit goed. Laat ongeveer 10 minuten – af en toe roerend – zachtjes borrelen

Bak de spekreepjes krokant in een droge koekenpan en laat ze dan uitlekken op keukenpapier. Hak de peterselie blaadjes fijn

Doe de paling en peterselie in de gebonden soep en zet het vuur af. Breng de soep eventueel nog op smaak met citroensap en peper en zout

Serveer de soep in kommetjes of mooie glazen en garneer met de spekjes en nog wat peterselieblaadjes.

Eet smakelijk!

Dit recept en nog vele anderen zijn te vinden op: culinea

Leave a comment

Your email address will not be published.


*