Twaalf heilige nachten…

‘The season’ is in volle gang, Koning winter regeert! De eerste sneeuw is al gevallen en de donkerte van de avond staat in de namiddag al op de stoep. December is voor velen een echte feestmaand. Gezellige bezigheden rondom Sinterklaas, de Kerstversiering wordt tevoorschijn gehaald en plannen voor de feestdagen worden gemaakt. Huispakken en Netflix gaan aan, de verwarming omhoog, men zoekt de sfeer vooral binnenshuis. De natuur is kaal en buiten heeft ons niets extra’s te bieden, is wat de meeste mensen vinden. Koud, nat, wind en donkerte, brrrr… Vind jij dat ook? De herfst en winter vind ik een heerlijke tijd. Diertjes blijven beschut of ondergronds, gaan in winterslaap en in de bossen is het stil. Die stilte van deze tijd geeft ruimte voor innerlijke reflectie. Of: bezinning. Wanneer je je bewust bent van de symboliek in de natuur en wat de thema’s voor je kunnen betekenen dan… oeps, ik dwaal af. Ik hoor je denken: ha! Stilte, tijd voor bezinning? In de o, zo drukke decembermaand? Don’t worry. Ik heb de perfecte oplossing. Inzichten ophalen terwijl je slaapt!

Zzzzz…
Slapen doen we allemaal. Toch? Gemiddeld zo’n 6 – 8 uur per nacht. Give or take a few. Laten we in deze decembermaand die tijd ook eens gaan benutten. Hoef je tijdens je slaapuurtjes niets voor te doen. Gewoon relaxen, slapen, snurken, dromen. Hoe? Nouweh… Wanneer we ons voorbereiden op onze nachtrust stappen we in bed, gaan ontspannen liggen en vervolgens doorlopen we een aantal ‘slaapfasen’. Ik las dat we na ongeveer anderhalf uur in onze REM slaap komen, ook wel de ‘droomfase’ genoemd. Ongeveer 10 minuten lang verkeren we in een droomstaat en zijn we druk met wat we overdag hebben meegemaakt; bewust en onbewust, heden en verleden. Interessant. En nog interessanter: vanuit ons onderbewustzijn komen vele symbolen en indrukken tot ons die niet direct door ons vertaalt worden. Onze dromen bevatten boodschappen en adviezen aan onszelf. Hoe fantastisch! Maar, om deze te kunnen vertalen moeten we eerst wakker worden. En -als we het geluk hebben dat we onze dromen hebben onthouden- direct aantekeningen maken van de droombeelden. Schriftje naast je bed dus. Oh ja, en een pen.

Vorige jaren organiseerde ik workshops die in het teken stonden van “de Heilige nachten” of ‘droomnachten’. Ah, ik houd zo van de magie van dit seizoen die in het teken staat van rust en bezinning. Vooral omdat het je zoveel kan opleveren! Omdat jij zelf jouw toekomst creëert, geef ik je graag iets mee om door zelfinzicht het jaar bewust(er) tegemoet te treden.

Heilige Nachten
De twaalf Heilige nachten kennen wij tegenwoordig als de nachten tussen 25 december en 6 januari, de tijd die de drie koningen nodig hadden om het Christuskind te vinden. Hun reis zou je kunnen zien als een reis naar binnen of als de reis vanuit de duisternis naar het licht. Voorspellingen voor 2018 In oude tijden ging men naar een kruispunt van wegen en lette op de voor(tekenen) in de natuur. Tadaa, vandaar die behoefte aan buiten-zijn! De dagen tussen de nachten werden ‘lotdagen’. Het woord ‘lot’ duidt hier niet op noodlot, maar wordt gebruikt in de oude betekenis van ‘luister’. Elke nacht gaf een voorspelling voor een van de komende twaalf maanden. Dromen tijdens de Twaalf heilige nachten zouden hetzelfde voorspellende karakter hebben. 12 Dromen, symbolisch voor de 12 maanden van het komende jaar.

Extra tijd!
Ook vanuit astrologisch oogpunt zijn de Twaalf heilige nachten van oudsher in onze cultuur een bijzondere tijd. Zij vormen de dagen die ons zonnejaar van 365 dagen laat aansluiten op het maanjaar van 354 dagen. Een verschil van elf dagen. Deze werden gezien als restdagen, als extra tijd. Tijd voor bezinning, om even terug te houden. Aha! We hebben dus wel voldoende tijd deze maand.

Richtingaanwijzer
De dromen die je droomt in de 12 nachten vanaf 25 december tot en met 5 januari: schrijf ze op! Let op wat er gebeurt gedurende de dagen tussen de nachten. Wees stil. Kijk naar de thema’s en de inzichten die je vanuit jezelf ontvangt en zie deze als richtingaanwijzer voor JOUW 2018. Zorg voor een fijne nachtrust…

Voor jou wens ik hele mooie, relaxte feestdagen met je gezin, vrienden, familie, dierbaren. Geniet en ga met hernieuwde positieve energie het nieuwe jaar in. Beleef mooie, magische momenten en maak meer herinneringen voor later. Dat al jouw wensen mogen uitkomen!

-X- Natasja

 

Voor meer informatie, inzicht of advies kun je bij mij terecht! www.navonne.nl 

Volg je mij op Facebook?

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: