Stageadres gezocht!

Wat een toestand dat leerlingen op het VMBO stage moeten lopen. In een ver grijs verleden ben ik begonnen op de Mavo (de voorloper van het VMBO-T) en daar gingen wij lekker 4 jaar naar school, deden eindexamen en klaarrrrrrr!

Vorig jaar begon het feest al in huize Raino, waar Nina maar 1 dagje snuffelstage had (dat redden wij!) moest Antonio op het OPDC 13 weken lang 1 dag in de week stage lopen. Laten we zeggen dat het een uitdaging is 😉 oh ja, de scholen hadden ook nog een eisenpakketje: een stage welke aansluit op je interesses (zou de NASA op al de mails van die jongelui met autisme zitten te wachten?) en het mocht vooral niet bij familie of bekende. Tuuuuuuuurlijk, dames en heren leerkrachten, lekker realistisch! Denken jullie nu echt dat bedrijven waar wij niemand kennen, zitten te wachten op een 13-jarige puber? Officieel mag hij nog niets eens werken! Gelukkig hebben wij een buurvrouw (die wij natuurlijk niet kennen) die werkt op een basisschool waar hij elke woensdag mee heen mocht. Meester Antonio, hij vond het wat! Hij werd zelfs herkend in de plaats waar hij stage liep 🙂 Best bijzonder dat hij stage liep in een groep waarin hij zelf jaren terug was uitgevallen door zijn autisme. Het cirkeltje was weer rond!

Een jaar later, Antonio zit nu op school in Haarlem, is nu ondertussen een 14-jarige puber en moet nu 2 weken stage lopen. Hij heeft geen idee in welke richting. Het eisenpakketje is hetzelfde als vorig jaar, redelijk onhaalbaar wat mij betreft. School kan ons ook niet helpen omdat wij zelf in de Zaantreek wonen en zij alleen stageadressen in en rond Haarlem hebben. Vanmorgen gebeld naar een bedrijf en zij waren niet onwelwillend, dat houdt in: ze zeiden niet gelijk nee.

Waar ik nu wel tegenaan liep was de vraag: vertel ik dat Antonio een vorm van autisme heeft? Ik vind dat best een dingetje… niet dat ik mij voor hem schaam, laat dat even duidelijk zijn, integendeel! Maar heeft de buitenwereld en in dit geval het potentiele stageadres daar begrip voor. Ik koos er vanmorgen voor om het niet te vertellen en om 10 minuten later toch weer te bellen om het toch kenbaar te maken. Want mochten zij Antonio aannemen dan heeft hij toch net iets meer sturing nodig dan een “gewoon” kind zo realistisch moet ik ook zijn. De reactie van de betreffende dame was hartverwarmend, zij was heel blij dat ik het vertelde maar het had geen invloed op de keuze om Antonio wel of niet aan te nemen op zijn stageadres. Kijk, daar word ik nu heel vrolijk van! Helaas hebben zij afgebeld, niet omdat zij dachten dat het niet zou lukken maar vooral omdat zij hem zinvol werk wilde geven en dat is in de periode dat hij stage moet lopen niet voldoende voorhanden. Logisch en natuurlijk ook jammer, maar wij gaan gewoon verder op zoek!

Oproep:

Wie heeft er een leuke stageplek voor Antonio in de Zaanstreek? Hij zit op het VMBO-TL, 3e klas, spreekt vloeiend Engels, hij is 14 jaar, lief, zeer goed te sturen, vrij slim, gek van computers, sterrenkunde, fantasyboeken, dieren en in het bijzonder onze kat Joris en sinds kort spelen op zijn gitaar. Het gaat om de periode 12 t/m 23 februari 🙂 Ik hoor heel graag van jullie!

Update: Afgelopen vrijdag heeft Antonio een gesprek gehad bij verzorgingshuis Guisveld, hij gaat daar stage lopen en de gastvrouw helpen. Wij zijn bijzonder gastvrij ontvangen!

Liefs Sandra

8 Comments on Stageadres gezocht!

 1. Hoi Sandra.
  Niet duidelijk is, waar de stage moet zijn.
  Waar Antonio woont.
  Groetjes Marijke Hopman

 2. Greetje heller // 15 januari 2018 at 15:26 // Beantwoorden

  Het heeft wel niet met interesses te maken,maar Bilal gaat stage lopen bij only friends(sportclub) en daar kijken ze niet op van zijn beperking.Misschien iets voor hem.?

 3. Hoi Sandra, ik heb je bericht gedeeld en kreeg deze tip van een lerares en tevens gedragsdeskundige:” Deb, ons lukt het vaak bij b.v. de dierenasiels, kinderboerderijen en in dit geval zou ik Odibaan bellen (0299 418310) zij bemiddelen bij b.v. langdurig werkelozen, en weten dus de weg naar werkgevers die bereid zijn net iets meer bieden dan de ‘grote’ jongens. Wie weet hebben zij een klein ICT bedrijfje in hun bestand die een mooie stageplek hebben.”

  • Ik heb ondertussen naar aanleiding van deze blog diverse adressen en tips gekregen, super! Ik ga ermee aan de slag en laat jullie weten hoe het is afgelopen 🙂

 4. Greetje heller // 15 januari 2018 at 20:06 // Beantwoorden

  En de bakker waar je een stukje over geschreven had.is dat niets.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: