The Dutch disease

The Dutch disease wordt het in de muzikale wandelgangen genoemd, enig idee wat het is? Nou… ik ga er even lekker voor zitten… dat zijn van die strontvervelende mensen die tijdens een concert, waar ik een duur kaartje voor heb gekocht en van probeer te genieten, continue staan te kleppen en te kletsen!

Mensen die wel eens met mij naar een concert zijn geweest weten dat ik nogal fel kan reageren als er in een straal van pak ‘m beet 10 meter van mij wordt gekletst. Echt hoor, chagrijniger kun je mij niet krijgen, rot op, ga weg, ga lekker naar de kroeg maar ga vooral niet mijn concert staan te vergallen met je stompzinnige geklets!

Eerst probeer ik het te negeren, kansloze missie, ik kan dat gewoon niet… Dan komt fase 2… de vuile en vernietigende blik, maar op een of andere manier komt dit soort “subtiele” uitingen van ongenoegen gewoon niet aan bij die gasten, heel jammer, vooral voor mij 😉 Hierna komt fase 3, de fase waarin mijn dochters even een stapje opzij doen en onopvallend gewoon niet bij mij horen: ik sis heel hard “sstttttttttttttttttttt”… bij de iets gevoeligere kletsers kan dit nog wel effect hebben en dan hoef ik alleen nog maar af en toe mijn valselijke blik toe te werpen en ze zijn mak. Maar je hebt van de hardleerse typjes…. die ontkomen gewoon niet aan fase 4: “Zou je alsjeblieft je kop dicht willen houden?”. En dan op een toon die duidelijk zegt: zeg vooral niets rottigs terug want ik sla je nu op je bek… Oh ja, weet je wat ik het ergste vind? Als dat soort mensen dan ook nog met hun rug richting artiest gaan staan! Hoe onbeschoft kun je zijn?

Anouk, you love her or you hate her, heeft eens haar concert stil gelegd en op de haar bekende “subtiele” manier gemeld dat de kletsers lekker in de hal van de Ziggodome mochten gaan staan zodat de “echte” fans konden genieten van haar muziek. Ik was al groot fan van haar maar toen had zij helemaal mijn hart gestolen, you rule girl!

Bij dat zelfde concert trouwens werd er ook gefilmd, niet zoals de andere 16.999 mensen die er ook waren, lekker met de smartphone maar er stond iemand achter ons met een iPad met megagroot licht, hoe verzin je het? Reuze irritant dus, ik kon maar 1 oplossing verzinnen: lekker met mijn handen omhoog wuivend voor de camera. Zo raar, persoon met iPad niet meer terug gezien 😉

Jaaaaaaaaaren terug zijn wij ook eens naar Marillion in Eindhoven, of all places, geweest. Daar stond een knul achter ons die elke keer nogal luid tegen zijn vriend naast hem verkondigde welke nummer de band daarna zou doen. Dat is een keer natuurlijk helemaal niet erg maar het hele concert door… de hele verrassing was er voor ons wel af… hij heeft de 4 fases doorlopen kan ik jullie wel melden…

Even voor de duidelijkheid, hier valt meezingen en meedansen natuurlijk niet onder, het gaat echt om die het hele concert door-kletsende typjes! Het is zelfs zo erg dat er bij concertzalen oplossingen worden gezocht in de hoek van de #lulnietlollie en de #houjebekspek… het moet toch al niet gekker worden! Trouwens… voor de liefhebbers van concerten en de mensen die hier ook zo’n hekel aan hebben: ik ben in te huren en ik heb een heeeeeeele brede muzieksmaak 🙂

Liefs Sandra

7 Comments on The Dutch disease

 1. Haha heel herkenbaar! Wij hadden dit vorige keer tijdens het zwanenmeer. Zo zonde! Ga lekker in de kroeg zitten idd maar niet bij zo’n mooie voorstelling..

 2. Ik ben zo’n iemand die naar concerten gaat om te socializen. Het is duidelijk dat jij vind dat ik in de kroeg thuishoor maar ik denk toch echt anders over.

  Je beziet z’n avond volledig vanuit jouw wensen en doet alsof het gelijk volledig aan jouw kant staat en dat daarom iedereen stil moet zijn.

  Op de vraag of ik even mijn bek zou willen houden zou ik u antwoorden om niet zulke groffe taal door de mooie muziek heen te spuien en rekening te houden met bezoekers die zulke taal niet op prijs kunnen stellen.

  Als ik een filmpje zou maken en u er als een gek voor gaat springen zou ik u rustig blijven filmen. Wie weet wat het voor leuks opleverd. Ik zou het iig zeker proberen om het ssst ssst ssst gedrag vast te leggen, tevens de schaamte van uw dochters.

  Zo zo ziet u, we zouden ons een hele avond aan elkaar kunnen ergeren als we op het zelfde concert zouden staan. Het heeft dus geen enkel nut om je te ergeren want de 1 heeft een heel andere opvatting van storend gedrag dan de ander.

 3. M.C. Kruse-Smit // 24 oktober 2018 at 11:26 // Beantwoorden

  Ik had het met de premiere van Kruistocht in Spijkerbroek in het Zaantheater. Er werd verzocht om je telefoon stil te zetten. Mijn breeduit zittende, smakkende snoepetende buurman, een nog oudere dan ik, zat regelmatig op zijn telefoon naar berichtjes te kijken. En ja hoor, bij een gevoelige solo klonk zijn luide ringtone, allemaal vogelgeluidjes en een hoop licht.Storend en genant. Hij kreeg de telefoon niet zo snel uit, het duurde even. En dan ook tijdens het einde, onder het applaus, iedereen wegduwend, niet even sorry zeggen, de zaal verlaten. Als het dan zo belangrijk was waarom dan niet in de pauze vertrekken. Leuke verhalen San!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: