De laatste opera in Beth Varda – Tsafrira Levy

Van uitgeverij Elikser lag al een tijdje “De laatste opera van Beth Varda” van Tsafrira Levy op mijn recensiestapeltje. Tsafrira Levy, in Nederland ook bekend onder de naam Tsafi van Uitert-Levy, is in Israël geboren en getogen. Zij heeft daar haar bachelordiploma in psychologie en filosofie aan de universiteit van Tel-Aviv behaald. Sinds 1976 woont ze in Groningen. In haar eerste jaren in Nederland werkte ze naast haar studie als freelance journaliste voor een Israëlische krant en publiceerde daar ook korte verhalen in haar moedertaal (Hebreeuws).  Sinds 1997 publiceert ze geregeld in verschillende genres (jeugdliteratuur, literatuur voor volwassenen, gedichten, essays, libretto). Waar gaat “De laatste opera van Beth Varda” over?

'Ik heb een pacemaker,' fluisterde hij toen ze weer in zijn slaapkamer overnachtte en het niet bij kussen alleen bleef.
'En ik heb een kunstheup.'
'De lamme en de klamme vatte vlamme,' zei hij. Ze kregen de slappe lach, waarmee de laatste terughoudendheid over hun oude lijf werd weggenomen. Als verliefde pubers gingen ze op verkenningstocht en deden al voor tienen, gesloopt, het licht uit. Niets geen pantser, met niemand had ze zo speels kunnen zijn en zo kunnen lachen bij het vrijen, zo zichzelf zijn zonder schaamte, ongeremd doen waar ze zin in had.

In Beth Varda, een particulier verzorgingshuis voor oude, joodse musici in de Noord-Hollandse duinen benadert dirigent Dudy enkele bewoners om een door hem gecomponeerde opera in te studeren en op te voeren. Ze zien het eerst niet zitten, maar hij weet hen met zijn enthousiasme en de gespeelde fragmenten uit de opera bij hun volgende ontmoeting te overtuigen. Twee oude rotten in het vak, onder wie Selma, zullen de hoofdrollen vertolken. Intussen gaat het leven in Beth Varda gewoon door. Selma en haar vriendinnen vertellen elkaar hun eigen geschiedenis en op de achtergrond speelt een ontluikende liefde. Langzamerhand beweegt deze zorgvuldig geconstrueerde roman zich naar een bijzonder einde.

Recensie:

Deze prachtige, zeer verzorgde en vooral pure roman speelt zich af in verzorgingshuis Beth Varda. In dit huis, geïnspireerd door Casa Verdi in Milaan, krijgen oude joodse musici zorg op maat. Vanaf de eerste bladzijde word ik meegetrokken in de zielenroerselen van Selma, zij woont met haar man Hajo in Beth Varda, Hajo’s gezondheid is zeer slecht en hij komt al snel te overlijden. De ontroerende manier waarop Tsafrira Levy het verdriet van Selma, hun goede vriend Asjer alsmede het overlijden van Hajo beschrijft heeft mijn in 1 klap fan gemaakt van haar schrijfwerk. Kwetsbaarheid, zelfreflectie en humor gecombineerd met “gewone” leven in een verzorgingshuis zijn de hoofdingrediënten van dit boek. Dit alles overgoten met een mooie saus van het joodse geloof en tradities, ik heb gesmuld van dit pareltje!

5***** door recensent Sandra Raino

Auteur: Tsafrira Levy – Uitgeverij: Elikser – 238 pagina’s – Verschenen: maart 2018 – ISBN: 9789463650366

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: