De verloren kinderen – Diney Costeloe

Ik kon niet anders dan reageren op de oproep voor bloggers voor een internationale bestseller van uitgeverij De Fontein. Boeken en bloggen, dat is voor mij een onlosmakelijke combinatie. Ik was dan ook bijzonder in mijn nopjes toen ik deze lekkere dikke pil kreeg thuis gestuurd: “De verloren kinderen” van Diney Costeloe. Zij groeide op met boeken omdat haar vader uitgever was in Londen. Met “De verloren kinderen” brak ze internationaal door. Waar gaat het boek over?

Engeland, 1948. Rita en Rosie Stevens zijn pas negen en vijf jaar oud als hun moeder Mavis, een oorlogsweduwe, zwanger raakt van de gewelddadige Jimmy Randall. Hij stelt haar voor de keuze: als zij wil trouwen om hun zoon te erkennen moet ze haar dochters opgeven.
Mavis tekent de papieren van het weeshuis waar Jimmy de kinderen naartoe wil sturen zonder te beseffen dat ze daarmee al haar ouderlijke rechten overdraagt. Als het weeshuis een groep kinderen naar Australië stuurt "om daar een nieuw leven op te bouwen', maken Rita en Rosie deel uit van die groep – en er is niets wat Mavis daaraan kan doen…

Recensie:
Wat een bijzonder intens en aangrijpend verhaal heeft schrijfster Diney Costeloe neergezet. Vanaf de eerste bladzijde weet zij mij zeer diep in mijn moederhart te raken als Rita en Rosie door hun stiefvader het huis uit worden gezet en hun moeder zonder enige wroeging afstand neemt van haar dochters. Deze emotie weet zij door het hele boek, en dat zijn bijna 500 bladzijdes, vast te houden. Dit doet zij zonder al te veel drama toe te passen, de gruwelijke gebeurtenissen en doortrapte beslissingen spreken voor zich. Afwisselend neemt zij mij mee in een rollercoaster van boosheid, verbijstering en onmacht met hier en daar een klein sprankje hoop welke als snel weer de kop wordt ingedrukt. Ook geeft deze zeer vlot lezende roman een goed tijdsbeeld weer van Londen in opbouw net na de 2e wereldoorlog. De wetenschap dat Diney Costeloe ervaringen en verhalen van kinderen die dit echt hebben meegemaakt heeft verwerkt in dit boek laat mijn bloed nog een graadje erger koken. Een diepe buiging voor deze schrijfster die mij tot tranen toe heeft geroerd…

5***** door recensent Sandra Raino

Auteur: Diney Costeloe – Uitgeverij: de Fontein – 495 pagina’s – Verschenen: december 2017 – ISBN: 9789026140624

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: