Wat is Propolis?

Van de website Lekkerhoning.nl kreeg ik een heerlijke pot bloemenhoning met een potje Propolispoeder toegestuurd. Ik heb al eerder een pakket mogen testen van Lekkerhoning.nl (klik hier voor deze blog). Propolis is bekend om zijn geneeskrachtige werking, ik leg je in deze blog meer over Propolis.

Maar eerst eens wat meer over dit “wondermiddel” Propolis:

Propolis is een lijmachtige substantie, gemaakt door honingbijen uit knoppen, sap van planten en bomen (meestal hars), en andere botanische bronnen. Propolis wordt door bijen gebruikt om ongewenste kieren en openingen in het nest te dichten en de wanden te bekleden. De kleur van Propolis varieert per bron, maar donkerbruin komt het meest voor. Rond kamertemperatuur is Propolis kleverig, maar bij lagere temperaturen is het hard en broos.

Propolis was al in de Griekse oudheid bekend om zijn geneeskrachtige werking en is een krachtig anti-bioticum; het werkt bacterie- en schimmeldodend.

Lange tijd werd aangenomen dat bijen propolis gebruiken om het nest te beschermen tegen invloeden van buitenaf, zoals slecht weer. Onderzoek heeft uitgewezen dat Propolis echter meer doelen heeft, zoals het verminderen van vibratie van het nest, buitenhouden van ziekteverwekkers, en het verstevigen van de structuur van het nest.

Propolis wordt met name door winkels, gespecialiseerd in natuurproducten, aangeprezen als natuurlijk medicijn. Beoefenaars van natuurlijke en/of alternatieve geneeswijzen gebruiken vaak propolis voor de behandeling van uiteenlopende kwalen, waaronder ontstekingen, maagzweer, en virale ziektes. Van Propolis wordt tevens beweerd dat het goed is voor het versterken van het hart en een stukje propolis in de mond houden zou helpen tegen een zere keel of pijnlijke stembanden. Studies hebben tevens aangetoond dat Propolis kan helpen bij het bestrijden van brandwonden.

Deze mening wordt zeker onderstreept door de positieve reviews op de site van Lekkerhoning.nl!

Liefs Sandra

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: