De schaduw van mijn moeder – Nikola Scott

Op mijn stapel nog te lezen boeken lag nog een lekkere dikke pil “De schaduw van mijn moeder” van Nikola Scott. Zij werd geboren in Duitsland en verhuisde na haar studie naar New York. Ze werkte jarenlang als redacteur bij een uitgeverij voor ze besloot om zelf te gaan schrijven. Tegenwoordig woont ze met haar man en twee kinderen in Frankfurt. “De schaduw van mijn moeder” is haar debuutroman, waar gaat het boek over?

Hoe ontdek je de waarheid over het verleden als de enige persoon die erbij was niet meer leeft?
1958. De jonge Elizabeth wordt naar het landgoed van de rijke familie Shaw gestuurd, zodat ze de laatste dagen van haar zieke moeder niet hoeft mee te maken. Daar wordt ze verliefd, zonder iemand in de buurt om haar te waarschuwen voor haar naïviteit.
Tientallen jaren later denkt Addie dat ze, ondanks hun moeizame relatie, alles weet over haar recent overleden moeder Elizabeth. Wanneer er een vreemde vrouw voor de deur staat die beweert dat ze Addie's zus is, is ze verbijsterd. Is Addie's hele leven dan één grote leugen?
Addie moet zien te achterhalen wat er tijdens die ene zomer is gebeurd, die zonovergoten zomer waar haar moeder nooit over sprak, en de nacht die het leven van een jong meisje voor altijd veranderde.

Recensie:
“De schaduw van mijn moeder” is zo’n boek dat ik niet weg kon leggen en toen dat noodgedwongen moest, wist ik niet hoe snel ik het weer op kon pakken om verder te lezen over de zoektocht van Addie naar de geheimen van haar moeder Elizabeth in de jaren 50. Nikola Scott heeft het vermogen om je helemaal het verhaal in te zuigen en de emoties van beide vrouwen, moeder en dochter, op formidabele wijze over te brengen op de lezer. Hiernaast weet zij via gedetailleerde omschrijvingen van de omgeving en de bloemrijke karakters een indrukwekkend verhaal neer te zetten  Op de dag dat haar moeder 1 jaar overleden is, staat er een vreemde vrouw aan de deur van het ouderlijk huis van Addie. Zij zegt dat zij een dochter is van Elizabeth. Addie kan niets anders dan dit verhaal te geloven en gaat op onderzoek uit. Het verhaal van haar moeder Elizabeth wordt vanuit dagboekvorm met datumaanduiding en een ander lettertype gedoseerd door het verhaal gebracht zodat er steeds meer duidelijk wordt en aan het einde van het boek de schrijnende waarheid aan het licht komt. Een debuut met een gouden randje, wat een prachtig geschreven verhaal!

5***** door recensent Sandra Raino

Auteur: Nikola Scott – Uitgeverij: HarperCollins – 480 pagina’s – Verschenen: mei 2018 – ISBN: 9789402700893

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: