PIT Veiligheidsmuseum Almere + ACTIE (afgelopen)

Op 2 juni jl. waren wij te gast bij PIT Veiligheidsmuseum in Almere. Een vriendelijke dame heette ons welkom en vertelde kort wat we konden verwachten en wees ons op de mogelijkheid om vandaag te luisteren naar een dame van de Koninklijke Marechaussee die er was om alles te vertellen over haar werk met speurhonden die hielpen om o.a. boeven met vuurwapens op te sporen. De goed getrainde hond liet zien hoe goed hij was in zijn werk en mocht zelfs geaaid worden.

Hoewel niet heel groot, is er ontzettend veel te zien en te beleven bij PIT. Ik dacht eerst dat pit een afkorting was, maar het bleek de naam te zijn van het blauwe zwaailicht op de voertuigen van de politie, brandweer en ambulance. Een goede naam voor dit museum want daar gaat het hier om. De door de tijden heen gebruikte voertuigen staan overal te glimmen. Een aantal kun je van binnen bekijken en aanraken. Niet alleen leuk voor kids maar ook zeker voor ouders. Een stukje nostalgie en even terug in de tijd toen je zelf nog bij de politie of brandweer wilde gaan als je groot was. En met een echte politiepet en -jas of brandweeroutfit is het helemaal net echt!

Er is veel te zien aan foto’s, filmpjes, uniformen  en te lezen over de ontwikkeling van de drie hulpdiensten. Van de meldkamer van toen tot aan de professionals van nu die het werk uitvoeren. In de filmpjes vertellen zij over hun werk en zie je de spullen waar ze mee werken. Op de afdeling recherche kun je horen waar ze opletten als ze een misdrijf willen oplossen. In de vitrine zie je o.a. een boek uit de jaren 50 waar ze compositie-tekeningen mee maakten en een boek uit 1930 met foto’s van internationale misdadigers. Ook is er een oude leren brandemmer te zien. De oudste vermelding van leren brandemmer stamt al uit 1397!

Voor kinderen is er een ‘112 speurtocht’ en zijn er interactieve spelletjes. Zo kun je bijvoorbeeld met een brandblusser een virtuele brand blussen en kun je kijken of je kunt voorspellen hoe de politie is getraind te handelen op straat (voor de iets oudere kinderen). Favoriet bij ons manneke was de skelterbaan. Je verkeerskennis werd getest met een paar vragen en … het leukste van alles … een stukje praktijk (met stoplicht, haaientanden én flitspaal als je te hard reed) wat je een skelterrijbewijs kon opleveren.

Tot en met 4 november is de tentoonstelling ‘Zwart Wit Grijs’ te zien over de Nederlandse politie in de Tweede Wereldoorlog op de bovenste etage. Het is ook hier niet groot, maar er is reuze veel informatie te vinden in deze compacte tentoonstelling. Vooral de vele persoonlijke verhalen maken dat je goed kan begrijpen dat er vele moeilijke keuzes gemaakt moesten worden als je als politieman opeens onder Duits gezag kwam te staan en welke gevolgen dit had. Ook sympathieke politiemannen van nu vertellen dat het werk, ondanks de duidelijke regels in de wet, in de praktijk niet zo zwart/wit is als je zou verwachten omdat het nu eenmaal mensenwerk is.

Zo’n 200 meter lopen van PIT vandaan, aangemeerd bij de pier, kon je de Amsterdamse stadsbrandblusboot Jan van der Heyde II uit 1929 bekijken. Laag van model omdat hij onder de Amsterdamse bruggen door moest, sterk zodat hij door 20 cm ijs kon breken én ooit te zien geweest in Bond-film ‘Diamonds are forever’ in 1971 (t/m 30 juni alleen in de weekenden te bekijken).

PIT is leerzaam en leuk voor jong en oud en wij hebben er een heerlijke middag doorgebracht.

Liefs Nita

Prijs & openingstijden:
Klik hier voor meer informatie over PIT.

 

ACTIE: MeerdanSandra mag voor PIT veiligheidsmuseum 1 x 4 kaarten verloten (of 2 x 2 kaarten). Wat moet je hier voor doen? Like de Facebookpagina van MeerdanSandra en laat een reactie hieronder achter op de vraag: Waarom en met wie zou je hier heen willen?

Bij het invullen van je mailadres wordt je automatisch lid van de nieuwsbrief van MeerdanSandra, je kunt dit te allen tijde weer opzeggen. Deze actie duurt t/m 23 juni 2018 daarna krijgt de winnaar persoonlijk bericht (dus laat een geldig mailadres achter!) en zal op Facebook worden vermeld.

Gefeliciteerd Annemieke en Marisa, jullie winnen ieder 2 kaarten voor het PIT veiligheidsmuseum. Heel veel plezier toegewenst!

7 Comments on PIT Veiligheidsmuseum Almere + ACTIE (afgelopen)

  1. Ik zou er graag met kleinzoon Taeke heen gaan. Misschien is hij nog iets te jong maar hij is gek op alles wat een sirene heeft.

  2. Dit zouden mij 2 zoons super vinden alle zwaai lichten bij elkaar.

  3. Ooooh, ik denk dat dit erg leuk is om met djayden heen te gaan, t mannetje verdiend wel een leuk uitje en vind politie en brandweer erg geweldig❤

  4. Wat een leuk verslag! Ik wil hier graag een keer naartoe met mijn man en dochter. Famke is heel erg geinteresseerd in alles wat met de hulpdiensten te maken heeft, dus dit is helemaal leuk!

  5. Ik zou met mijn man en 2 dochters gaan omdat het me zowel leuk als leerzaam lijkt

  6. Brandweer, politie of ambulance…. al het blauw trekt de aandacht! Als echte 112 fan is PIT echt een must! Maar Thijs is er nog niet geweest! Dus t zou leuk zijn als…..

  7. Els Black-Stoker // 23 juni 2018 at 10:57 // Beantwoorden

    Ik zou hier heel graag heen gaan met mijn man en 2 jongens. Ze zijn werkelijk dol op alles met wielen en als het dan ook nog een zwaailicht heeft is het helemaal geweldig!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: