Van diender tot patiënt – Joeri Sterringa

Vanaf het moment dat mijn kinderen op de peuterspeelzaal zaten ken ik Joeri en zijn vrouw Debby Sterringa. Onze kinderen zijn ongeveer van dezelfde leeftijd en na de peuterspeelzaal troffen wij elkaar ook aan op het schoolplein van de lokale basisschool. Kleine kinderen worden groot en zij hebben hun vleugels uitgeslagen naar het voortgezet onderwijs. Lang leve Facebook, want zo kun je de mensen die je niet meer dagelijks tegenkomt toch nog een beetje volgen 😉 Zo zag ik dat Joeri een boekje had geschreven over zijn werk bij de politie en was ik, als fervent boeklezer, natuurlijk gelijk geïnteresseerd. Waar gaat het over?

Joeri Sterringa werkt als politieagent in Amsterdam. Tijdens zijn werk heeft hij veel meegemaakt. Veel leuke dingen, maar ook ingrijpende en emotionele zaken. Eén incident, op 28 mei 2009, is de spreekwoordelijke druppel en hij krijgt een posttraumatische stressstoornis en gaat in therapie. In dit boek schrijft Joeri openhartig over zijn ingrijpende ervaringen. Hij schrijft onder meer over zijn ervaring met de Damschreeuwer op 4 mei 2010 bij de Nationale herdenking op de Dam. Ook beschrijft hij wat PTSS met hem heeft gedaan. Hij zal nooit meer dezelfde worden en hij moet dit accepteren. Hoe moeilijk dat ook is.

Recensie:
Door middel van korte, pittig geschreven en zeer openhartige verhalen neemt Joeri ons mee in zijn leven als politieagent. Het moge duidelijk zijn dat hij meer doet dan alleen bonnen uitschrijven en “de wet handhaven”, zijn verhalen geven een mooi kijkje achter de schermen. Hieruit blijkt dat politieagenten regelmatig in in situaties verzeild raken waar wij als burgers niet aan (willen) denken. Wat dit voor invloed heeft op Joeri vertelt hij ook in deze verhalen, op zijn eigen bijna beschouwende manier. Respect dat hij zijn kwetsbaarheid toont en de enorme impact dat het politiewerk op hem heeft middels deze verhalen heeft verwoord…

4***** door recensent Sandra Raino

Auteur: Joeri Sterringa – Uitgeverij: Boekscout – 111 pagina’s – Verschenen: juni 2018 – ISBN: 9789402245677

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: