Aan de oever van de Seine – Jennifer Robson

De fascinatie voor de Eerste Wereldoorlog van de Canadese schrijfster Jennifer Robson begon met de verhalen van haar vader, een bekend historicus. Jennifer werkte als gids bij het Canadian National War Memorial in Frankrijk, als bureauredacteur bij een uitgeverij en studeerde Britse economische en sociale geschiedenis in Oxford. Zij woont met haar man en kinderen in Toronto, Canada, “Aan de oever van de Seine” is haar eerste roman welke in Nederland is uitgebracht. Waar gaat het over?

De jonge lady Helen probeert te herstellen van een gebroken hart én een ernstige ziekte. Omdat ze niets liever wil dan breken met het milieu waarin ze is grootgebracht, besluit ze om een nieuw leven op te bouwen als kunstenaar. En waar kan dat beter dan in het bruisende Parijs van de jaren twintig? Te midden van pittoreske straatjes en prachtige kunst ontmoet ze nieuwe mensen, die niets van haar verleden weten. Een van hen is de knappe Sam Howard, correspondent voor de Chicago Tribune en beschadigd door de gruwelen van de Eerste Wereldoorlog. Net als Helen probeert ook Sam het verleden achter zich te laten. Aan de oever van de Seine is het betoverende verhaal van een vrouw die zelf wil bepalen hoe ze haar leven leidt, in een tijd waarin dat niet vanzelfsprekend is.

Recensie:
Schrijfster Jennifer Robson neemt mij mee net na de 1e wereldoorlog. Na een ernstige ziekte en een verbroken verloving besluit Lady Helena alleen nog maar haar eigen droom te volgen namelijk een schilderscursus volgen bij de vermaarde Maître Czerny in Frankrijk. Zij vertrekt naar haar flamboyante tante Agnes aan de Cote d’Azur, waar zij kennismaakt met de in Parijs wonende Amerikaanse journalist Sam Howard. Na de zomer vertrekt Helena ook naar Parijs en begint aan haar schilderscursus, leert nieuwe vrienden kennen en verstevigt het contact met Sam. Robson geeft een goed beeld hoe het er in de tijd in hogere kringen aan toe ging. Het boek schijnt een 3e deel uit een serie te zijn maar is zeer goed als standalone te lezen. De karakters en verhaallijnen zijn duidelijk, heerlijk bloemrijk en overgoten met een juiste dosis romantiek en luchtigheid. Op zoek zijn naar jezelf en je eigen keuzes maken blijft een universeel thema van alle tijden te zijn en geeft juist dat extra stukje diepgang wat deze luchtige feelgood nodig heeft!

4**** door recensent Sandra Raino

Auteur: Jennifer Robson – Uitgeverij: HarperCollins – 334 pagina’s – Verschenen: juli 2018 – ISBN: 9789402701661

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: