De structuur van asfalt – Hans Leduc

Via een oproep op Facebook kwam ik in het bezit van “De Structuur van Asfalt” van Hans Leduc. Als moeder van een kind met autisme én als regiomoeder van Stichting Mama Vita (stichting voor moeders met kinderen met autisme) én natuurlijk fervent lezer leek mij dit een zeer geschikt boek voor mij. Waar gaat het over?

"De structuur van asfalt" is een aangrijpend autobiografisch verhaal over Hans, een introverte man die zich elke dag na zijn werk als succesvol projectmanager van een bank terugtrekt in de veiligheid en de schijnbare idylle van zijn gezinsleven met zijn vrouw Sarah en zijn zoon Jasper.

Wanneer Jasper ernstige leer- en contactmoeilijkheden krijgt, trekt er een schaduw over het leven van Hans en Sarah. De zoektocht naar hulp voor hun zoon brengt Hans ernstig uit evenwicht. Hij zondert zich af en verliest zich in zijn werk, en in fantasieën, angsten en waanbeelden. Zijn autoritten naar de hoofdstad en de vele wandelingen door de natuur bieden enerzijds rust en troost, maar ze slepen hem ook mee in een steeds dieper wordende afgrond.

Als bij Jasper een autismespectrumstoornis wordt vastgesteld en er vragen rijzen over de erfelijkheid van de stoornis, komt Hans terecht in een innerlijke rollercoaster. Is het verhaal van Jasper ook zijn eigen verhaal? En als dat zo is: hoe zou zijn leven er hebben uitgezien als zijn problemen eerder herkend en erkend waren? Als hij hulp had gekregen, zoals Jasper? En wat zijn de gevolgen van een autismespectrumdiagnose? Zullen mensen je nog wel normaal behandelen? 'De structuur van asfalt' is een zoektocht naar oorzaak en gevolg, naar vraag en antwoord. Het is de zoektocht van ouders die het beste willen voor hun zoon, van een man naar de betekenis van het verleden voor het heden, en van een gezin naar rust en veiligheid.

Recensie:
De Vlaamse Hans Leduc neemt mij mee in zijn autobiografische verhaal, zijn zoontje blijkt een vorm van autisme te hebben. Bijzonder treffend omschrijft Hans zijn gevoelens van ontkenning, boosheid en de uiteindelijke acceptatie. Voor mij, en waarschijnlijk heel veel andere ouders met een kind met autisme, zijn deze gevoelens zeer herkenbaar. Dit zijn namelijk fases welke elke ouder met een kind met autisme heeft doorlopen (of midden in zit…). Het verhaal leest weg als een roman en is daardoor zeer toegankelijk. Naast de zoektocht voor zijn zoontje Jasper vermoedt Hans dat hij zelf ook een vorm van autisme heeft. Als dit zo blijkt te zijn vallen vele puzzelstukjes uit het verleden op hun plaats maar Hans moet zichzelf wel weer opnieuw leren kennen en uitvinden… doordat Hans zich zeer kwetsbaar opstelt in zijn boek krijg je een uniek “kijkje in de keuken” van autisme… een aanrader voor een ieder die interesse heeft in deze bijzondere unieke wereld!

4**** door recensent Sandra Raino

Auteur: Hans Leduc – Uitgeverij: Uitgeverij de Brouwerij – 189 pagina’s – Verschenen: juni 2018 – ISBN: 9789078905929

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: