Joeri’s missie met/tegen PTSS + ACTIE (afgelopen)

“PTSS is als een waakvlammetje… het is er altijd en de angst dat je in een situatie komt waarin het weer aangewakkerd wordt, sluimert altijd in je achterhoofd…”

Ik ben op de koffie bij Joeri Sterringa, wij “kennen” elkaar van het schoolplein. Als je kinderen in dezelfde leeftijd hebt dan loop je elkaar daar regelmatig tegen het lijf. In juni heeft Joeri zijn boek “Van diender tot patiënt” uitgebracht (klik hier voor mijn recensie). In korte pittige verhalen neemt hij ons mee in zijn leven als politieagent en wat voor invloed dit op hem heeft (gehad). In 2009 valt hij, na een voor hem zeer traumatische ervaring in zijn werk, uit met PTSS. Vele jaren later besluit Joeri om zijn verhalen en ervaringen op papier te zetten wat heeft geresulteerd in bovengenoemd boek. In eerste instantie om “de boel” van hem af te schrijven maar later ook met het doel meer bekendheid en vooral begrip voor het fenomeen PTSS te krijgen.

Uit "Van diender tot patiënt": De vrienden van de gewonde jongen schreeuwen heel erg en trekken aan hem. Ze zijn duidelijk onder invloed van alcohol. Ik heb mijn handschoenen aan en trek het shirt van de jongen stuk. Ik zie duidelijk een steekwond in de borst. Er is geen ademhaling en hartslag meer. Ik begin met reanimeren. De vrienden van de jongen zijn hevig geëmotioneerd en blijven trekken aan hem en aan mij. Ik voel dat ik een klap en schop krijg in mijn rug. 

Dat daar behoefte aan is, merkt hij aan vele reacties die hem bereiken na interviews in het Algemeen Dagblad, Parool en na televisieoptredens bij de Tinekeshow en 5 uur Live. Vanuit de meest onverwachte hoeken krijgt hij steunbetuigingen. Dit sterkt hem enorm om door te gaan met zijn missie. Er zijn namelijk nog vele stappen te zetten om de juiste manier te vinden om met de enorme impact van het werk als hulpverlener, en in het geval van Joeri als politieagent, om te gaan. Niet alleen tijdens het werk maar ook als men is uitgevallen met PTSS.

Uit "Van diender tot patiënt": 

Joeri zijn meniscus is net aan flarden getrapt door een verdachte tijdens een arrestatie, bij het opstaan kijkt hij in een camera. Hij geeft diegene die filmt een duw…  

Als ik het filmpje van de jongen zie, begint deze op het moment dat we op de grond liggen en dat ik net opsta. Het hele eerste deel heeft hij niet gefilmd en hij weet dus niet wat er aan de hand was. Het is geen objectief filmpje. Weer een dag later sta ik ook in de gedrukte kranten. De krantenkoppen gaan uitsluitend over het feit dat ik de jongen wegduwde en helemaal niet over de reden dat wij daar aan het werk waren.

En zijn missie begint voorzichtig vruchten af te werpen… Joeri is ambassadeur geworden van “Samen sterk zonder stigma”, hij is gaan roeien in een sloep met “allemaal PTSS’ers”, naar goed voorbeeld van het politiekorps in Rotterdam. Hij geeft lezingen aan bv. studenten forensische opsporing, de Nederlandse Politiebond en bij de brandweer én hij is uitgenodigd bij hoofdcommissaris van politie om daar eens van gedachten te wisselen.

Kortom Joeri buigt datgene, wat hem destijds geveld heeft, om naar iets positiefs en dat verdient heel veel respect!

Liefs Sandra

Ben jij ook benieuwd naar de verhalen van Joeri in “Van diender tot patiënt”? Dan kun je meedoen om een exemplaar van dit boek te winnen.

Wat moet je hier voor doen? Like de Facebookpagina van MeerdanSandra  en laat in een reactie hieronder je antwoord achter op de vraag: waarom wil jij dit boek winnen?

Bij het invullen van je mailadres wordt je automatisch lid van de nieuwsbrief van MeerdanSandra, je kunt dit te allen tijde weer opzeggen. Deze actie duurt t/m 7 november 2018 daarna krijgt de winnaar persoonlijk bericht (dus laat een geldig mailadres achter!) en zal op Facebook worden vermeld.

De actie is afgelopen, we hebben een winnaar: Nel Geugjes!

Mooi openhartig filmpje van Joeri van een lezing bij de Nederlandse Politiebond:

10 Comments on Joeri’s missie met/tegen PTSS + ACTIE (afgelopen)

 1. Ellen Klingers // 28 oktober 2018 at 11:39 // Beantwoorden

  Hi Sandra, ik denk dat ik met dit boek ook Tom aan het lezen krijg. Bovendien lijkt het me een boeiend verhaal.

 2. Hallo Sandra
  De reden waarom ik dit boek wil lezen is omdat PTSS te weinig bekend is en ik het verhaal heel graag zou willen lezen. Ik heb erg veel respect voor Joeri dat hij zijn hoogd niet laat hangen maar dat hij met zijn verhaal naar buiten komt en van iets negatiefs iets positiefs maakt ……. dikke pluim daarvoor

 3. Je FB pagina ‘geliked’. Mijn man heeft in zijn leven ook PTSS opgelopen, niet vanuit zijn ‘beroep’ maar door andere oorzaken aan het andere kant van het spectrum dan Joeri heeft ervaren. Mijn man houd daarnaast van boeken die ‘waar gebeurd’ zijn dus ik denk dat ik hem blij zou kunnen maken met dit boek.

 4. Danielle Petri // 1 november 2018 at 12:17 // Beantwoorden

  Ik maak graag kans op dit boek voor mijn zoon Justin. Hij twijfelt of hij naar de politieschool zal gaan. Daarom weet ik zeker dat hij dit een interessant boek vindt om te lezen. En hopelijk mag moeders het daarna ook nog even lezen.

 5. Lijkt me erg interessant. Ik doe graag mee

 6. Ineke van Kessel // 3 november 2018 at 18:55 // Beantwoorden

  Lijkt me een geweldig boek. Ow Sandra wat zou ik hiér blij mee zijn.
  Super interessant verhaal.

 7. Ik wil heel graag meedingen naar dit specifieke boek omdat als criminoloog dit thema heel erg mijn aandacht trekt. Vingers gekruist dus !

 8. Ben heel benieuwd naar Joeri zijn boek. Sta elke week met hem op het voetbalveld en vind hem. Een topper

 9. Ik doe graag mee voor mijn zusje, zij studeert criminologie en dit boek zal een mooie aanvulling zijn op haar studie.

 10. Nicole Beijersbergen // 7 november 2018 at 15:45 // Beantwoorden

  Ja ik doe graag mee. Je hoort zo veel tegenwoordig over het tegenwerken van hulpverleners, dus ik ben wel benieuwd naar zijn verhalen.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: