GraviTrax – de moderne knikkerbaan 

Of mijn 11-jarige zoon GraviTrax wil testen? Eén keer kijken naar het filmpje op de site van Ravensburger en Youtube en ik zei volmondig JA. Ik dacht meteen: “dit vindt hij geweldig”. En ik had me niet vergist!

De starterset waar we mee aan de slag gingen bestond uit een doos vol bouwonderdelen om een knikkerbaan te maken waarbij je gebruik maakt van de zwaartekracht. In de handleiding (compact dus geen heel boekwerk!) stond een beschrijving van ieder onderdeel en in het bijgevoegde boekje met bouwschema’s (geen tekst maar plaatjes … yes!) konden we een aantal knikkerbanen stap voor stap nabouwen.  Een kind kan de was doen. Trouwens … pappa’s, mamma’s, opa’s en oma’s ook. Dit is echt leuk voor iedereen (zoals op de doos staat: van 8-99 jaar).

De startknop heeft ruimte voor 3 gekleurde kogeltjes die je met één druk op de bovenkant tegelijk ieder een andere kant op laat rollen vanaf een hoog punt door middel van blokjes en etages … want de zwaartekracht moet natuurlijk zijn werk kunnen doen. Met de rails kun je ze een niveau laten zakken en met bochten van richting laten veranderen. Wat het nog het leukste maakt zijn de onderdelen als het kanon waar één kogeltje een andere afschiet of de wissel waar het ene kogeltje de ene kant op wordt geleid en de volgende de ander kant. En wat dacht je van de werveling, waar de bal na rond te hebben gedraaid door het gat naar beneden valt of via het blokje de vrije val die, zoals je begrijpt, ook een niveautje lager valt en dan wordt opgevangen door de vanger of de splash die de kogeltjes ook weer naar 3 verschillende kanten laat doorrollen. En dan is het uiteindelijk spannend welk kogeltje van de drie er het eerste bij de finish is. Voor de start wordt er steevast gevraagd: ‘Welk balletje ben jij?’

Zoonlief zei: ‘Mam, dit is een starterset maar eigenlijk kan je hiermee al zoveel, er zijn zoveel verschillende mogelijkheden.’ En daarin heeft hij gelijk. Bij het uitproberen om zelf een baan in elkaar te flansen liepen we wel tegen een tekort aan onderdelen aan. Maar hierdoor wordt juist je creativiteit geprikkeld om dit op te lossen (hoewel we ook wel gesjoemeld hebben met sjoelstenen als hoogteblokje). En oh, wat is het leuk als dit lukt. Maar wij hebben zeker oren naar de uitbreidingsmogelijkheden die er zijn want dit smaakt naar meer. Vooral de looping, katapult en de kogelslinger en meer bouwonderdelen. Drie keer raden wat er op het verlanglijstje van Sinterklaas staat…

Het moet gezegd dat  het niet goedkoop is, maar met de vele mogelijkheden en de tijdloosheid van dit speelgoed kun je hiermee denk ik jaren voort. Wat ons betreft geen verrassing dat GraviTrax is genomineerd is tot speelgoed van het jaar 2018. Wij zijn om!

Liefs Nita

Prijs en verkrijgbaarheid
Alle GraviTrax® producten, voor iedereen van 8 – 99 jaar, zijn zowel online als in de speelgoedwinkel verkrijgbaar. De starterset, die bestaat uit meer dan 100 onderdelen, heeft een prijs van € 49,99.

De uitbreidingsets en accessoires bestaan uit:
Uitbreidingsets:
– GraviTrax® Bouwen, € 19,99
– GraviTrax® Tracks, € 19,99

Accessoires: 
– GraviTrax® Kanon, € 10,99 (Schiet je kogels naar de volgende verdieping en laat ze daardoor nog langer rollen).
– GraviTrax® Katapult, € 10,99 (Ga tegen de zwaartekracht in en laat je kogel spectaculair door de lucht vliegen! Welke hindernissen en hoogteverschillen kun je met de katapult overwinnen?).
– GraviTrax® Kogelslinger, € 10,99 (Met de slinger wordt de kogel met grote snelheid gelanceerd, zodat deze een nog langere afstand kan afleggen. Lanceer je jouw kogel naar de finish?).
– GraviTrax® Looping, € 10,99 (Met de looping zet je de wereld even op z’n kop! Hoeveel kracht heeft je kogel nodig om door de looping te komen?).

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: